Elton John heeft zijn afscheidstournee in Europa aangekondigd

Elton John heeft zijn afscheidstournee in Europa aangekondigd

juni 23, 2021 0 Door Redactie: Henk van Antwerpen

ELTON JOHN FAREWELL YELLOW BRICK ROAD THE FINAL TOUR IN GELREDOME ARNHEM

Elton John heeft de allerlaatste speeldata van zijn afscheidstournee in Europa en de Verenigde Staten aangekondigd. Donderdag 9 juni 2022 staat hij met zijn Farewell Yellow Brick Road The Final Tour in GelreDome in Arnhem. Dit is de laatste keer dat Elton John met een tournee Nederland aandoet. De kaartverkoop start dinsdag 29 juni om 10.00 uur.
Met veel enthousiasme kondigt Elton John de allerlaatste speeldata aan voor zijn met meerdere prijzen bekroonde Elton John Farewell Yellow Brick Road: The Final Tour in Groot-Brittannië, Europa en Noord-Amerika. Elton John sluit zijn wereldtournee af in grote stadions, en begint op 27 mei 2022 in Frankfurt. The Final Tour doet Europese steden aan zoals Milaan, Parijs én Arnhem op 9 juni 2022. Het concert in GelreDome is de laatste keer dat Elton met een tournee Nederland aandoet.


Later die maand reist hij door naar Norwich, Liverpool, Sunderland en Bristol, voordat hij de oceaan oversteekt en zijn laatste podia beklimt in Noord-Amerika, waar hij speelt in Vancouver, Toronto, Chicago en andere grote steden. De Noord-Amerikaanse tour start op 15 juli 2022 in Citizens Bank Park in Philadelphia en eindigt met twee optredens op 19 en 20 november 2022 in Dodger Stadium in Los Angeles, de historische plek waar hij in oktober 1975 een iconisch concert gaf. Hij begint 2023 met twee concerten in Auckland, Nieuw-Zeeland op 27 en 28 januari, gevolgd door optredens in Australië die binnenkort worden aangekondigd. Zijn legendarische tour, die dan vier jaar heeft geduurd, eindigt daar later dat jaar.
Terwijl hij zijn laatste concertdata bekendmaakte op social media, zei Elton John: “Hallo, mijn geweldige fans. Vandaag kom ik met een mededeling waar ik al mijn hele leven naartoe werk: de concerten die ik vandaag aankondig, zijn de allerlaatste ooit die ik ga doen in Amerika en Europa. Ik sluit zo groots mogelijk af, op het hoogste niveau qua optreden: de spectaculairste productie die ik ooit heb gehad met optredens op plaatsen die veel voor me hebben betekend in mijn carrière. Of het nu volgende zomer in Frankfurt is of in het legendarische Dodger Stadium voor de grote afsluiter in de Verenigde Staten: ik kan niet wachten om jullie nog een keer allemaal te zien. Deze tour was tot nu toe fantastisch, vol met geweldige hoogtepunten, en ik zie ernaar uit om nog meer prachtige herinneringen met jullie te maken tijdens deze laatste concerten. En voor al mijn vrienden down under: jullie gaan we ook nog zien. Bedankt en ik kijk ernaar uit jullie te zien in jullie stad.”


Elton John won onlangs nog de 2021 iHeartRadio “Golden Icon” Award en zijn tournee werd onderscheiden met meerdere prijzen, waaronder de 2020 iHeartRadio Music Award voor “Tour Of The Year,” 2020 Pollstar “Major Tour of the Year” en de 2019 Billboard Music Award voor de “Top Rock Tour.” De Elton John Farewell Yellow Brick Road Tour startte op 8 september 2018 met uitverkochte shows en kreeg sindsdien lovende recensies over de hele wereld. De bejubelde show neemt het publiek mee op een magische reis door zijn vijftigjarige carrière, langs nooit eerder vertoonde foto’s en video’s en Eltons meest geliefde nummers uit een legendarisch repertoire met onder meer ‘Bennie and the Jets,’ ‘Rocket Man,’ ‘Tiny Dancer’ en ‘Philadelphia Freedom.’
Eltons prestaties in zijn carrière zijn onovertroffen; zowel qua breedheid als langdurigheid is hij de meest succesvolle mannelijke soloartiest. Elton is een van de meest verkopende soloartiesten ooit, met een diamanten, 38 platina of multi-platina en 26 gouden albums, meer dan 50 top 40-hits en een totale plaatverkoop van meer dan 300 miljoen exemplaren wereldwijd. Hij bezit het record voor de bestverkopende single ooit met ‘Candle In The Wind 1997’, waarvan meer dan 33 miljoen exemplaren werden verkocht. ‘Diamonds’, het ultieme Greatest Hits-album, bereikte de top 5 van de UK albumlijsten zodra toen het in november 2017 uitkwam en werd daarmee Eltons veertigste top 40-genoteerde album in het Verenigd Koninkrijk. De release vierde het vijftigjarig jubileum van zijn schrijfpartnerschap met Bernie Taupin. In augustus 2018 werd Elton uitgeroepen tot de meest succesvolle mannelijke soloartiest in de geschiedenis van de Billboard Hot 100 lijst met 67 vermeldingen, waaronder negen nummer 1-posities en 27 top 10-hits.


Elton kondigde in januari 2018 zijn Farewell Yellow Brick Road Tour aan in Gotham Hall in New York. De tour, die vijf continenten en meer dan 350 optreden omvat en drie jaar zou duren, ging in september 2018 van start en betekende het einde van meer dan vijftig jaar toeren. In mei kreeg hij de bekroning “Billboard’s Top Rock Tour”. Inmiddels deed Elton al meer dan 4.000 optredens in meer dan tachtig landen sinds zijn eerste tournee die in 1970 begon.
In 2019 kwam Rocketman uit, een fantasy musicalfilm die een succes werd bij zowel critici als in de kaartverkoop; de film leverde bijna $ 200 miljoen op en won een Academy Award én twee Golden Globe Awards, onder meer voor “Best Original Song”. Daarnaast was er ook nog zijn langverwachte autobiografie Me, die uitkwam op 15 oktober 2019.
Tussen de vele prijzen en onderscheidingen die Elton ontving zitten zes Grammy’s, inclusief een Grammy Legend Award, een Tony, twee Oscars, twee Golden Globes, een BRIT Award voor Best British Male Artist, een vermelding in de Rock and Roll Hall of Fame én de Songwriters Hall of Fame, de Kennedy Center Honor, Legend of Live Award en dertien Ivor Novello Awards tussen 1973 en 2001.

Daarnaast werd hij tot ridder gekroond door Koningin Elizabeth II, voor “verdiensten in muziek en liefdadigheidsdiensten”. Bovendien kende Koningin Elizabeth II hem de “Companion of Honor” toe, een prestigieuze onderscheiding die alleen gegeven wordt aan diegenen die een grootste prestatie hebben geleverd in de kunsten, wetenschap, op het gebied van medicijnen of overheidsdiensten. Elton John werd destijds een van de slechts 65 mensen die zo’n onderscheiding bezaten.


In 1992 stichtte Elton de Elton John AIDS Foundation, die inmiddels een van de grootste non-profit HIV/AIDS organisaties is en meer dan $ 450 miljoen inzamelde in de strijd tegen HIV/AIDS. In 2019 kende de Franse president Emmanuel Macron Elton de Légion d’Honneur toe, de hoogste onderscheiding in Frankrijk, voor zijn levenslange toewijding aan de kunsten en de strijd tegen HIV/AIDS.

ELTON JOHN – FAREWELL YELLOW BRICK ROAD THE FINAL TOUR
Donderdag 9 juni 2022 | GelreDome Arnhem

Aanvang: 20:00 uur | Entree: Vanaf €72.80 (incl. servicekosten)