FENOMEEN BILLIE EILISH OP 1 BINNEN  IN ALBUM CHARTS

FENOMEEN BILLIE EILISH OP 1 BINNEN IN ALBUM CHARTS

april 5, 2019 0 Door Redactie: Henk van Antwerpen

Billie Eilish is met haar debuutalbum ‘WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?’ vanuit niets op nummer 1 binnen gekomen in de GfK Album Top 100. Daarnaast staan alle dertien songs van dit album in de GfK single chart. Het is opnieuw een mijlpaal in de toch al erg opvallende opkomst van deze pas 17-jarige Amerikaanse singer-songwriter, waarvan de loopbaan volgens sommige kenners grote overeenkomsten vertoont met die van Nirvana begin jaren negentig.

Kom er maar eens om tegenwoordig: zonder ook maar een album op zak voor volgepakte concertzalen staan. Toch deed Eilish (2001, Los Angeles) precies dat toen zij amper een maand geleden in de Utrechtse TivoliVredenburg speelde. Alle 2000 tickets voor dit concert waren binnen vijf minuten uitverkocht en daags voor het concert waren nog ruim 10.000 mensen op zoek naar een kaartje voor deze show. Ook in andere landen speelden zich dergelijke taferelen af. Er is dan ook al even een buzz gaande rond deze zangeres. Haar EP ‘dont smile at me’ (2017) is inmiddels meer dan 2,5 miljard keer gestreamd en twee van haar songs hebben de platina-status behaald in de Verenigde Staten; debuutsingle ‘ocean eyes’, uitgebracht toen ze pas 14 jaar oud was, en het nummer ‘lovely’ (een samenwerking met Khalid), dat te horen was in de tv-serie 13 Reasons Why. In het Verenigd Koninkrijk plaatste de BBC Eilish op de toonaangevende Sound Of 2018-lijst, waarop de meest veelbelovende artiesten van het moment worden getipt.

‘WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?’ laat zich luisteren als het dagboek van de hedendaagse generatie Z-tiener, vol donkere, langzame beats en onheilspellende tonen. In de bijbehorende videoclips spelen zich dan ook nog eens beangstigende taferelen af. Het is daarom opmerkelijk dat Eilish, die louter met haar broer Finneas schrijft, met haar eigenzinnige muziek zo’n miljoenenpubliek weet te bereiken. En dan te bedenken dat deze jongedame zich pas aan het begin van haar carrière bevindt.

Deze zomer is Billie Eilish te zien in Biddinghuizen op het Lowlands festival.