Rotterdams Philharmonisch orkest speelt Mathilde Wantenaar

Rotterdams Philharmonisch orkest speelt Mathilde Wantenaar

oktober 4, 2019 0 Door Redactie: Henk van Antwerpen

Rotterdams Philharmonisch orkest speelt wereldpremière van nieuwe compositie Mathilde Wantenaar. Op 11 oktober wordt de opdrachtcompositie “Prélude à une nuit américaine”, het nieuwste werk van componiste Mathilde Wantenaar, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Wereldpremière
Het stuk “Prélude á une nuit américaine” is gebaseerd op eerder werk van Wantenaar. Vier jaar geleden schreef zij ‘Het verborgene’, een kort werk voor een bezetting van verschillende bestaande ensembles, harp en vibrafoon. Het middendeel bestaat uit een combinatie van een lyrische diatonische melodie en een contrasterende chromatische lijn met een meer dissonante harmonie, die weer voortkwam uit een eerdere studie. Het materiaal lag al een tijd op de plank te wachten om verder uitgewerkt te worden voor een grote bezetting en vormt nu het fundament voor het nieuwe orkestwerk dat ze componeerde in opdracht van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Wantenaar zoemt in op verschillende harmonische talen en wisselt een lieflijke diatonische klankwereld van ‘vaste grond onder de voeten’ af met een instabielere en alsmaar uitdijende chromatische klankwereld waarin jazz en romantiek samensmelten. Zelf zegt ze: ‘Ik wil dat er in mijn muziek ruimte is voor alle mogelijke stijlen, soorten tonaliteit en klankwerelden waar de expressie om vraagt. In dit geval liggen de hoofdingrediënten besloten in het al bestaande materiaal: lyriek, lange lijnen en grote contrasten, zowel dynamisch als harmonisch. Ik zal het grote romantische gebaar niet schuwen. Groots en meeslepend zal het worden.’

Over Mathilde Wantenaar
Wantenaar studeerde compositie bij Willem Jeths en Wim Henderikx en volgde de bijvakken cello en piano aan het conservatorium van Amsterdam. Nu studeert ze klassieke zang aan het conservatorium van Den Haag bij Rita Dams en Noa Frenkel. Ze won al vele nationale en internationale prijzen voor haar composities.

Programma
dirigent André de Ridder | viool Leila Josefowicz

Wantenaar Prélude à une nuit américaine (opdrachtwerk, wereldpremière) | Adams Eerste vioolconcert | Adams The Chairman Dances | Reich Music for Ensemble and Orchestra (Nederlandse première)

Amerikaanse invloeden
Het nieuwe stuk van Wantenaar opent het concert op 11 oktober waarin ook muziek van componisten Adams en Reich te horen zal zijn. Het concert is onderdeel van de serie in het thema ‘American dream’.